ÇOK TEHLİKELİ BİR KİMYASAL: DİHİDROJEN MONOKSİT!
1990 yılının 1 Nisan’ında Kaliforniya Üniversitesi’nden Eric Lehner ve arkadaşları, şehrin su şebekesinin dihidrojen monoksit isimli kimyasal tarafından kirlendiğini belirten bir yazı yayınladılar. Kimyasal formülü H2O olan suyu, alışılmışın dışında dihidrojen monoksit olarak yazarak bu kimyasal nasıl zararlı olduğunu anlatan afişler hazırladılar. Önemli sayı da insan da tedbir almak gerektiğine inandı.
1997 yılında, 14 yaşındaki lise öğrencisi Nathan Zohner, aynı temayı kullanarak bir bilim fuarında ‘’Nasıl kolay kandırılıyoruz?’’ isimli projesi ile birinci oldu. Nathan Zohner bu kimyasalın asit yağmurlarının ana bileşeni, tümörde bulunan bir madde, erozyona neden olan, solunduğunda aşırı terleme ve kusmaya neden olan özelliklerinin olduğunu söyledi ve kullanımının kısıtlanması ve yasaklanmasına destek için imza kampanyası başlattı. Bilim fuarında 50 katılımcıya dihidrojen monoksit kimyasalı hakkında bilgiler verildi. 43’ü yasaklanması için imza kampanyasını desteklerken, 6 kişi kararsız olduğunu belirtti ve sadece 1 kişi bu suyun formülü olduğunu anlayabildi. Bu sonuçtan sonra Nathan Zohner, ‘nasıl kandırılıyoruz?’ sorusunun cevabını almış olmalı.
2007 yılında ise Yeni Zelanda’da milletvekili Jacqui Dean, ülkede dihidrojen monoksitin yasaklanması için girişimlerde bulundu. Bugün dihidrojen monoksitin zararları konusunda çok kapsamlı olarak hazırlanan bir internet sayfası inananlarını beklemektedir.
KAYNAK: Karakaya, A.E. 2018. Kimyasaldan Gıdaya Doz ve Risk. s.138-139.