DOĞRU BİLGİYE ULAŞMADA GÜVENİLİR KURULUŞLAR
Gerek sosyal medya kullanımının artması, gerek pandemi gibi krizlerin yaşanması nedeniyle artan bilgi bombardımanı, doğru bilgiye ulaşmayı her geçen gün daha da zorlaşmaktadır. Yanlış yönlendirilmemek veya yanlış bilgiye sahip olmamak adına güvenilir kaynakların açıklamaları ve araştırmalarını takip etmek büyük önem taşımaktadır. Dünya çapında, gıda konusunda doğru bilgiye ulaşabileceğimiz bazı kaynaklar aşağıdadır:
1) Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA - European Food Safety Authority)
EFSA, Avrupa Birliği yasama ve yürütme kurumlarından (Komisyon, Konsey, Parlamento) ve AB Üye Devletleri'nden bağımsız olarak faaliyet gösteren, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen bir Avrupa ajansıdır. 1990'ların sonundaki bir dizi gıda krizinin ardından 2002 yılında, gıda zinciriyle ilgili riskler hakkında bilimsel tavsiye ve iletişim kaynağı olmak üzere kurulmuştur. EFSA'nın bilimsel tavsiyeleri tüketicilerin, hayvanların ve çevrenin gıdayla ilgili risklerden korunmasına yardımcı olmaktadır. Hatta Avrupa Birliği'nin ''Tarladan Çatala' stratejisine atıfta bulunarak, yaptıkları çalışmaları ''Tüketicileri tarladan çatala koruyan bilim.'' olarak tanımlamışlardır.
EFSA'yı https://www.efsa.europa.eu/en adresinden takip edebilirsiniz.
2) Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC - The European Food Information Council)
Avrupa Gıda Bilgi Konseyi (EUFIC), gıda ve sağlığın arkasındaki bilimi halk arasında daha erişilebilir ve daha kolay anlaşılır kılmak için kurulmuş, tüketici odaklı, kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. Avrupa vatandaşları arasında daha sağlıklı ve daha sürdürülebilir diyetler ve yaşam tarzlarına ilham vermek ve onları güçlendirmek için bilime dayalı içerik üretmektedirler. Sitenin içerisinde gıda ve beslenme konularında çokça tartışılan konuların en güncel ve bilimsel gücü yüksek değerlendirmelerini eğlenceli bir şekilde sunmaktadırlar.
EUFIC'i https://www.eufic.org/en/ adresinden takip edebilirsiniz.
3) Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO - Food and Agriculture Organizations of United Nations)
Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), Birleşmiş Milletler'in açlığı yenmek için uluslararası çabalara öncülük eden uzmanlaşmış bir kuruluşudur. Amaçları, herkes için gıda güvenliğini sağlamak ve insanların aktif, sağlıklı bir yaşam sürmeleri için yeterli yüksek kaliteli gıdaya düzenli olarak erişmelerini sağlamaktır. 195 üye - 194 ülke ve Avrupa Birliği ile FAO, dünya çapında 130'dan fazla ülkede çalışmaktadır. Türkiye'de özellikle gıda israfı konusunda Tarım ve Orman Bakanlığı ile ortak çalışma yürütmektedir.
FAO'nun çalışmalarını ve raporlarını https://www.fao.org/home/en/ adresinden takip edebilirsiniz.
4) Dünya Sağlık Örgütü (WHO - World Health Organization)
Dünyada sağlık konusunda güvenilir kaynak konumundaki Dünya Sağlık Örgütü, sağlık ve sağlıkla ilişkili konular hakkında araştırmalar yapmakta, öneriler sunmakta, raporlar yayınlamaktadır.
Dünya Sağlık Örgütü'nü https://www.who.int/ sitesinden takip edebilirsiniz.
5) Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA - U.S. Food and Drug Administiration)
Gıda ve İlaç İdaresi, insan ve veteriner ilaçları, biyolojik ürünler ve tıbbi cihazların güvenliğini, etkinliğini sağlayarak halk sağlığını korumak ve ABD'de gıda tedariğinin, kozmetik ürünlerinin ve radyasyon yayan ürünlerin güvenliğini ve kontrolünü sağlamakta, regülasyonları düzenlemektedir.
https://www.fda.gov/ adresinden Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi hakkında bilgi edinebilirsiniz.
6) Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC - Centers For Disease Control and Prevention)
Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, halkın sağlığını koruyan, ABD'nin önde gelen, bilimsel veriye dayalı hizmet kuruluşudur. 70 yılı aşkın bir süredir, çocukların büyümeleri ve öğrenmeleri için sağlıklı kalmalarına yardımcı olmak için bilimi eyleme geçirme, ailelerin, işletmelerin ve toplulukların hastalıklarla savaşmasına ve güçlü kalmasına yardımcı olma ve halkın sağlığını korumaya yönelik faaliyerler düzenlemektedir.
https://www.cdc.gov/ sitesinden daha fazla bilgi alabilirsiniz.
7) Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF - World Wide Fund For Nature)
Dünya Doğayı Koruma Vakfı, doğanın zarar görmesini durdurmayı ve verilen zararları onarmayı amaçlayan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Sürdürülebilir bir dünya için bir çok konuda bilgi sağlamakta, aksiyonlar gerçekleştirmektedirler. Ayrıca, Türkiye'de de faaliyet göstermektedirler.
https://www.wwf.org.tr/ adresinden ulaşabilirsiniz.
8) İngiliz Beslenme Vakfı (British Nutrition Foundation)
Birleşik Krallık'ta beslenme ve sağlık alanlarında toplumun bilinçlenmesi, sürdürülebilir ve sağlıklı beslenmesi, doğru bilgilendirilmesi amaçlarıyla kurulmuş ve faaliyet göstermekte olan uluslararası bir kuruluştur. Beslenme konusundaki etkinlikleri genellikle ücretsizdir.
https://www.nutrition.org.uk/ adresinden takip edebilirsiniz.