DOYMUŞ YAĞ NEDİR?

 

Doymuş yağlarda, yağ asidi zincirlerinin tümü veya ağırlıklı olarak tek bağlara sahip olmaktadır. Yağlar uzun karbon (C) atom zincirlerinden yapılır. Bazı karbon atomları tek bağlarla (-C-C-) ve diğerleri çift bağlarla (-C=C -) bağlanır. Çift bağlar, tek bağlar oluşturmak için hidrojen ile reaksiyona girebilir. Tek bağ oluşturan bulunan yağ asitlerine doymuş denir.

 

Amerikan Kalp Vakfı günlük beslenmenin %10’undan fazla doymuş yağ tüketilmesini tavsiye etmemektedir. Çünkü fazla doymuş yağ tüketimi kötü kolesterolü arttırmakta ve buna bağlı olarak kalp ve damar hastalıklarından ölüm riskini de yükselmektedir.

 

100 gram hindistan cevizi yağında yaklaşık olarak 85 gram doymuş yağ, tereyağında 53 gram, paket margarinde 30 gram, kase margarinde ve zeytinyağında 14 gram, ayçiçek yağında da 11 gram doymuş yağ bulunmaktadır. Bu da çokça yapılan bir yanlış olan 'Doymuş yağlar katıdır, doymamış yağlar sıvıdır.' savının doğru olmadığını göstermektedir.