SICAK HAVADA GIDALAR NASIL MUHAFAZA EDİLMELİ?
Isınan havalar ve artan sıcaklıklar gıda güvenliği riskini de beraberinde getirmektedir. Gıda zehirlenmesi riskini minimuma indirgemek adına dışardayken bazı gıda güvenliği önlemleri, Gıda Güvenliği ve Denetim Hizmeti (FSIS) tarafından önerilmektedir:
- Soğuk Kaynak Bulundurun: Gıdalar 4-60oC sıcaklıklarda hızlıca bozulabilir. Bu yüzden, yiyeceklerin bir saatten fazla dışarıda, sıcakta, beklememesi gerekir. Bunu sağlayabilmek adına soğuk kaynaklar (buz torbası, jel paketler vb.) ile sıcaklık düşürülmelidir.
- Sıkıca Paketleyin: Dolu soğutucular, bozulabilir gıdalarınızı yarı dolu olanlardan çok daha uzun süre soğuk ve güvenli tutacaktır. Dışarı çıkmadan önce soğutucularınızı stoklayın, böylece gün boyu her şeyi güvenli bir sıcaklıkta tutabilirsiniz. Soğutucunuzu yiyecekle doldurmazsanız, kalanını ekstra buzla doldurun. Ayrıca, dışarısı sıcak olduğunda bile atıştırmalıklarınız için güzel ve soğuk bir sıcaklık sağlamak için yiyecekleri dondurulduklarında paketleyebilirsiniz.
- Hızlıca Açın ve Kapatın: Güneşte eğlenirken serinlemek için güzel, soğuk bir içecek isteyebilirsiniz. İçecek soğutucuları daha sık açılma eğiliminde olduğundan, içeceklerinizi bozulabilir gıdalarınızdan ayrı bir soğutucuda saklayın. Atıştırmalıklar için, bir seferde yalnızca ihtiyacınız olanı alın ve gerisini daha sonra soğumaya bırakın. Ve asla soğutucunuzu uzun süre açık bırakmayın!
- Şüpheye Düştüğünüzde, Ortadan Kaldırın: Dışarıdan içeri getirmek istenen son şey, gıda kaynaklı bir hastalıktır. Yemeğiniz bir süredir dışarıdaysa, yeniden paketleyip daha sonra yemek güvenli olmayabilir. Güneşte çok uzun süre kalan yiyecekleri tüketmemekten çekinmeyin. Soğutucuları gölgede tutmalısınız. Böylece hem serin kalsır hem de yiyeceklerinizi serin tutarlar.
- Market ve Yiyecek Teslimatlarını da Unutmayın: Havalar ısındığında yiyecek ve market teslimatlarınızı serin tutmayı unutmayın. Mağazaya giderseniz, eve gelene kadar yiyeceklerinizi güvende tutmak için soğuk kaynakları olan bir soğutucu veya soğuk saklama çantası getirin. Çabuk bozulan gıdalarınızın sıcaklığının bir termometre ile 4oC veya altında olduğunu kontrol edin, ardından en kısa sürede buzdolabına veya dondurucuya yerleştirin.
https://www.foodsafety.gov/blog/keep-food-cool-summer-avoid-foodborne-illness