TAKLİT VE TAĞŞİŞ NEDİR?
Tarım ve Orman Bakanlığı’na göre taklit, gıda maddesinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin şekil, bileşim ve nitelikleri itibariyle kendisinde olmayan özellikleri sahip gibi göstermesi iken; tağşiş, gıda maddelerinin ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelerin, mevzuata veya izin verilen özelliklerine aykırı olarak üretilmesini hali olarak tanımlanmaktadır.
Taklit ve tağşişin belirlenmesi için laboratuvarlarda birçok test yapılmaktadır. Örnek verecek olursak, pul bibere boya ilave edilmesi bir taklittir. Balın HMF oranı yüksek olmasına rağmen satışa sunulması tağşiştir.
Taklit ve tağşiş ile mücadele kapsamında güvenilir ve bilinen markaların ürünlerini tercih etmek, açıkta satılan, ambalajsız, etiketsiz ürünleri tercih etmemek, şüpheli olduğunu düşündüğünüz ürünleri ALO174 ihbar hattına bildirmek yapılabilecekler kapsamındadır.
ARTIK N., Gıdalarda Taklit ve Tağşiş, Gıda Mühendisliği Bölümü, Mühendislik Fakültesi, Ankara Üniversitesi
https://gidalab.tarimorman.gov.tr/gidareferans/Menu/73/Katki-Orijin-Tespiti-Taklit-Ve-Tagsis