DONDURUCU ÇALIŞMAZSA NE YAPILMALI?
Dondurucular, ev yönetiminde önemli bir rol oynamaktadır. Çalışmayı durdurursa, gıda güvenliği sorunlarını ve hoş olmayan kokular ile karşı karşıya kalınabilir. Dondurucu arızası, kayıp yiyecek, zaman ve para anlamına gelmektedir.
Eğer dondurucu, bir günden az sürede tekrar çalışmaya başlayacaksa dolap kapağı açılmamalıdır. Çünkü, dondurucunun sıcaklığı yükselecek, yiyeceklerin bozulma ihtimali artacaktır. Dondurucu bir günden fazla çalışmayacaksa, içindekiler başka bir dondurucuya konulmalıdır.
Dondurucu çalıştığındaki ilk yapılması gereken içindeki gıdaları kurtarmaktır. Genel bir kural olarak, birkaç saat çözülen ürünlerin tekrar dondurulmaması ve imha edilmesi gerekebilir; bazı gıdalar çözülmeye diğerlerinden daha iyi dayandığından, her bir gıdayı ayrı ayrı kontrol edilmelidir.
Kabuklu deniz ürünleri yeniden dondurulamaz ve üç saatten uzun sürede 5°C'nin üzerine çıkmışlarsa tüketilmemelidir. Bunu test etmenin bir yolu da, açılmamış paketi sıkmaktır. Buz kristalleri varsa, sıcaklık 5°C'nin altındadır.
Çiğ et, kümes hayvanları ve balık, pişmiş yemeklerden daha iyi çözülmeye karşı dayanıklıdır. En fazla altı saat boyunca buzdolabı sıcaklığının üzerinde olan çiğ etler, hemen yenilirse kurtarılma ihtimali yüksektir. Ayrıca güvenlik amacıyla et, 75°C'lik merkez sıcaklığına kadar pişirilmelidir.
Meyveler, çözündüğünde kalitesi çok az zarar görerek hayatta kalır ve yemek pişirmede kullanılabilir Herhangi bir sıra dışı tat, renk, koku belirtisi göstermedikleri sürece tekrar dondurulabilirler, oysa sebzeler sadece buz kristalleri varsa tekrar dondurulmalıdır. Normalde birkaç gün oda sıcaklığında tutulacak olan fırınlanmış ürünler, küf oluşumu belirtisi yoksa yeniden dondurulabilir. Kremalı veya dolgulu ürünler ve dondurmalar atılmalıdır.
Bazen yiyeceğin ne kadar süreyle çözüldüğünü bilmek mümkün olmayabilir. Bu durumda yapılacak en güvenli şey hiçbir şeyi tüketmemektir.
Kaynak : https://www.eufic.org/en/food-safety/article/what-to-do-if-the-freezer-stops