Bitkiler, fotosentez sonucu bileşenler üretir ve bunlar biyolojik olarak etkin durumdadır. Etkinlikleri kuvvetli,orta etkili ve düşük etkili olarak üçe ayrılır. Kuvvetli etkin olanların bitki çayı olarak kullanılması risklidir. Çok az miktarı bile ölümle sonuçlana kuvvette etken maddelere içerebilirler. Ancak bu maddelerden faydalanmak için bitkiden ayrıştırılıp tablet haline getirilirler. Doktor kontrolünde kullanılmaları gerekir. Orta etkililer ise uygun miktar ve sıklıkta kullanılırsa zararlı olmayan, uzun süre ve çok sık kullanıldığında sağlığı riske atabilecek çaylardır. Zayıf etkililer de bu kuvvetli bileşenleri taşımayan, uzun süre kullanılmasının sakıncası olmayan bitkilerdir. Bugün marketlerde gördüğümüz ıhlamur, papatya bunlara örnektir. Bugün dünyada 300.000 bitki türünün 80.000-100.000’inin gıda veya tedavi amaçlı kullanıldığı tahmin ediliyor. (Yeşilada, Doğadan Gelen Sağlık: Bitki Çayları)
DEĞİLDİR. Açıkta satılan ürünlerde kontrol yoktur. Raf ömrüne bilimsel raf ömrü testleri değil, satıcısı karar verir. Depolama koşulu olarak, çuval içerisinde üstü açık olarak saklandığında havadaki mikroorganizmalar yüzeye yapışabilir, karışımlar bilimsel metotlara uygun olmadığı için sağlığı riske sokabilir.
Gıda güvenliğine uygun, bilinen markaların poşet çayları alınmalıdır.
Çay poşetlerinde doğallığın sırrı, “Abaca ağacının” doğal mucizesinden kaynaklanır. “Abaca”, muz ağaçlarına benzer yakınlıkta, tam anlamıyla tropik, yıllık, lifli bir üründür. Abaca ağacının vatanı Filipinler’dir. 20. asrın başlarından beri değişik amaçlarla kullanılmaktadır. 
Abaca ağacı liflerinden doğal olarak elde edilen kağıt hamuru sahip olduğu gözenekli yapı ve dayanıklılık ile mükemmel süzülme, suda çözünmeme gibi özelliklerinden dolayı poşet çay üretiminde filtre kağıdının ana malzemesi olarak kullanılır. Gıdaya uygunluk sertifikası bulunmaktadır. Gıda ve sağlık ilişkisinde çok sıkı önlemleri ile bilinen, ABD Sağlık Bakanlığı'na bağlı Gıda ve İlaç Dairesi FDA’in (U S Food and Drug Administration) analizlerinden de geçmiştir.
Bütün bitki ve meyve çayları, uluslararası standartlar ve yönetmeliklerin yanı sıra Türk Gıda Kodeksi Gıda ile Temas Eden Madde ve Malzemeler Yönetmeliği’ne ve ilgili tebliğlerine uygun olarak hazırlanmaktadır. Üretim tesislerinde kullanılan bütün hammaddeler ve ambalaj malzemeleri, fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analizlerden geçmektedir. Ayrıca, gıda ile teması söz konusu bu şekildeki birincil ambalaj malzemelerinin gıdaya uygunluğuna dair akredite edilmiş laboratuvarlardan alınan analiz sonuçları/raporları bulunmaktadır. Dolayısıyla ürünle temas eden ambalajın güvenliği üretim standartlarına uygun olarak sağlanmaktadır.
Güvenilir firmaların poşetli bitki ve meyve çaylarının içeriğinde Türk Gıda Kodeksi uyarınca herhangi bir koruyucu katkı maddesi veya renklendirici madde bulunmamaktadır. Ürünlerin üzerinde belirtilen kullanım koşullarında infüzyon sonrası suya rengini veren bileşenler, bitki ve meyvelerin doğal rengidir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından gıdalarda bulunabileceği kabul edilmiş aroma vericiler kullanılmaktadır. Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliğine uygun olarak bazı bitki, meyve çayı ve yeşil çaylarda aroma vericiler yer almaktadır. Aroma vericilerin sağlığa zararlı bir etkisi bulunmamaktadır.
Tükettiğimiz tüm gıdaların kullanım miktarı ve doğru kullanımı önemli rol oynamaktadır. Suyun bile aşırı miktarda alınması vücutta bazı rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Herhangi bir rahatsızlığı olan, doktor kontrolünde ilaç kullanan tüketicilerin bitki çayı ürünlerini kullanmadan önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilmektedir. 
Bu özel durum dışında bitki ve meyve çayları günün her saati tüketiciler tarafından dilediği kadar keyifle tüketebilir.
Tükettiğimiz tüm gıdaların kullanım miktarı ve doğru kullanımı önemli rol oynamaktadır. Adaçayı, ıhlamur, papatya gibi geleneksel ürünlerin gün içerisinde aşırı tüketilmesi sonucunda rahatsızlık hissedilmesi çok ender görülen bir durumdur. Yine de en ideali günde 4 fincandır. Diğer karışım haldeki fonksiyonel çaylarda ise kutu üzerinde belirtilen poşet sayısı kadar kullanılmalıdır. Bu şekilde kullanıldığında maksimum yarar sağlamak mümkündür. Gün içerisinde, farklı bitki çayları tüketilmesi ile, farklı faydaları olan bileşenlerden en iyi derecede yararlanmak mümkün olur.