GIDA İSRAFI NASIL AZALTILABİLİR?

 

BM Gıda ve Tarım Organizasyonu (FAO) gıda israfını azaltmak adına 9 kolay ipucu verdi.

 

1) AKILLI ALIŞVERİŞ YAPIN!

Bir alışveriş listesi tutun, eksikler aklınıza geldikçe yazın ve listenize uyun!

 

2) ÇİRKİN MEYVE SEBZELERİ ALIN!

Yamuk yumuk, çirkin görünümlü meyve-sebzelerin içi güzel olabilir, dış görünüşe aldanmayın.

 

3) BUZDOLABINIZI KONTROL EDİN!

Buzdolabınızı soğuk hava dolaşımını engelleyecek şekilde doldurmayın! Ayrıca çabuk bozulacak ürünler buzdolabı kapağında bulunmamalıdır.

 

4) İLK ALINAN İLK TÜKETİLİR!

Yeni aldığınız ve dayanma süresi daha uzun olan gıdaları rafların arkasına, eskileri ise en kısa sürede tüketmek üzere önlere yerleştirin.

 

5) GIDALARIN ÜZERİNDEKİ TARİHLERİ ANLAYIN!

Son Tüketim Tarihi (STT), gıda güvenliği ; Tavsiye Edilen Tüketim Tarihi (TETT), gıda kalitesi için bir parametredir.

 

6) DAHA KÜÇÜK PORSİYONLAR İSTEYİN!

Tüketebileceğiniz kadar alın.

 

7) PAYLAŞMAK ÖNEMSEMEKTİR.

İhtiyacınızdan fazla gıdaları, gerekli hijyen ve sağlık koşullarını sağlayarak ihtiyacı olanlarla paylaşın.

 

8) KALAN YEMEKLERİNİZİ SEVİN.    

Kalan yemeklerinizi 2 saat içerisinde buzdolabına kaldırın ve kalan yemeklerinizi yeni yemeğin malzemesi olarak kullanmayı düşünün.

 

9)ATIKLARI GÜBREYE DÖNÜŞTÜRÜN.

Kullanılmayan atıklar ayrıştırılmalı veya evde başka amaçlar için dönüştürülmelidir. 

 
 
KAYNAKLAR : https://www.fao.org/turkey