TÜRKİYE'DE GIDA İSRAFININ BOYUTLARI

 

- Türkiye'de her yıl yaklaşık olarak 115 milyon ton gıda üretilirken, 26 milyon ton gıda israf edilmektedir.

 

- Türkiye, hane başı gıda israfında yılda toplam 7.7 milyon ton ile 16. sıradadır.

 

- Kişi başına yılda 93 kg gıda israfı yapılırken. Burada da 60. sırada yer almaktadır.

 

- Türkiye'de yılda 1.7 milyar adet ekmek çöpe gitmektedir. Bu da günde yaklaşık olarak 4.9 milyon ekmeğin israf edildiği anlamına gelmektedir.

 

- Günde israf edilen 4.9 milyon ekmeğin 3 milyonu fırınlarda (%62), 1.4 milyonu evlerde (%28), 0.5 milyonu (%10) personel ve öğrenci yemekhaneleri, lokantalar ve restoranlarda çöpe atılmaktadır.

 

- Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en fazla meyve-sebze çöpe atılmaktadır. İsraf edilen meyve-sebzelerin %40-50'si hasatta, %38-69'u hanelerde meydana gelmektedir.

 

- Meyve sebzelerin %42'si, süt ve süt ürünlerinin %41'i çöpe gitmektedir.

 

- Tüketicilerin %72'si STT ve TETT arasındaki farkı ayırt edememektedir. Bunun da önemli gıda kayıplarına neden olduğu tahmin edilmektedir.

 

- Tarım ve Orman Bakanlığı, FAO işbirliği ile 2020 yılında 'Gıdanı Koru, Sofrana Sahip Çık!' projesi ile gıda israfı hakkında farkındalık oluşturmak ve gıda israfını azaltmaya yönelik kampanya başlattı.

 

KAYNAKLAR:

 

https://tuketici.ticaret.gov.tr/data/5e6b33e913b876e4200a0101/Turkiye_Israf_Raporu_2018.pdf

https://turkey.un.org/tr/ 

https://www.fao.org/turkey/news/detail-news/tr/c/1418778/

https://ggd.org.tr/